Search
  • Gál Ildi

Miért van az, hogy az órán van, aki hamarabb abbahagyja a gyakorlatot?

Updated: May 22, 2020


Vagy a könnyebb változatot csinálja? És hogy én miért NEM haragszom emiatt? Miért nem hajtom a csoportot folyamatosan?


Minden sport és minden ember más. Én nem érzem, amit Te. Én nem tudom, Neked milyen, amikor egy gyakorlatot elvégzel az órámon. Neked kell tudnod, hogy mennyire nehéz vagy fáj. És mikor van az, hogy már egészségtelenül fáj. És én miért nem mondom, hogy „de még csinálj kettőt, bírnod kell, gyerünk már” ???

Mert a Pilates nem arról szól, hogy tönkreteszed magad. A Pilates nem kifulladásig, összeesésig megy. Nem az a cél, hogy haza se tudj menni. Nem azért tornázunk az órákon, hogy teljesen kimaxoljunk mindent magunkból. Ez a legjobb út arrafelé, hogy egy egész életre szívből és őszintén megutálj minden mozgást!

Van egy barátom anyukájának egy jó mondása, mindig ezt hallottuk, amikor Péter építkezett és segítettünk neki: „Nem kényszermunkatábor” Emiatt kinevetnek az új vendégeim, amikor először jönnek órára. És később csodálkoznak, hogy azt mondom, „ha nehéz, tedd le, pihenj, hagyj ki kettőt” És azon is, amikor látják, hogy mellettük van, aki tényleg leteszi, abbahagyja, kihagy kettőt. Mert a Pilates erről szól! Nem arról, hogy ugrálunk addig, míg a fülünkön is levegőt veszünk, vagy emelnénk a lábunk, de már nem mozdul. Elfáradunk. Igen, eléggé. Sőt, duplán tornázunk, mert a lassú mozdulatok miatt visszafelé is dolgoznak az izmok. Gyakorlatilag egy órában majdnem kettőt tornázunk…

De nem csak ezért pihenünk, ha kell, és csinálunk kevesebb ismétlésszámot, hanem mert nem az a cél, hogy teljesen tönkre tegyük magunkat és az ízületeinket, hanem hogy fejlődjünk. Hogy jól érezzük magunkat minden óra után. Hogy elfáradjunk, de jólesően. Hogy az ízületeink is tornázzanak, fiatalosak, fittek maradjunk még hosszú évekig. Nézz meg egy body modellt, ő rengeteget edz, és bár látszik minden izma, nincs rajta egy deka zsír sem, mégis nagyon kevés emberről tudok, aki valaha is olyan szeretett volna lenni…

De ha nem teszed magad tönkre minden órán, akkor egy idő után Te fogod érezni és igényelni, hogy több kell, megcsinálsz még egyet, nem teszed le a lábad, nem teszed le a kezed, tartod még, még a másik oldalt is megcsinálod, pedig már azt mondtam, ez volt az utolsó kettő. Mert Te magad fogod érezni, hogy jólesik. Hogy még egyet megcsinálsz. Hogy még megtartod, mert JÓLESIK AZ IZMAIDNAK! És érzed, hogy ma is fejlődtél. De nem esel össze az óra végén, hanem kihúzod magad, mert ma is kettővel többet csináltál, mint a múlt héten, mert Te magad akartad és érezted, hogy mennyire jó volt!

Légy hát büszke arra az akár csak két ismétlésre is, mert lehet, hogy Neked az a kettő is sokkal, de sokkal nehezebb volt, mint melletted a tíz…. 😊 Én pedig hadd legyek büszke Rád, aki jössz, csinálod azt a kettőt is, még akkor is, ha melletted megy a tíz.

0 views0 comments