Search
  • Gál Ildi

Miért jó, ha naplót vezetsz – kézzel, füzetbe (!) - a fogyókúrádban (is)?

Először is: akárhogy is vezeted, mindenképpen jót teszel vele magadnak.

A naplódba MINDENT beleírhatsz. Ő nem fog a fejedre olvasni semmit, nem kritizál, nem kér számon. Csak meghallgat. Te pedig tényleg kiadhatsz mindent magadból, ami nem csak a lelkednek jó, hanem az agyadnak is segít feldolgozni a napi stresszt. Kutatások sora bizonyítja, hogy aki valamilyen formában kiad magából egy traumát (pl. pszichológussal, naplóírással, sírással, beszélgetéssel, stb.), az sokkal könnyebben fel tudja dolgozni azt, könnyebben túlél, a mindennapi akadályokkal is sokkal könnyebben megbirkózik, mint az, aki megy, csinálja a dolgát, de sosem enged teret azok feldolgozásának, bármilyen formában történjék is.

Viszont beszélgetéssel, posztolással másokat is be kell vonnod a legbizalmasabb dolgaidba, így azok már nem biztos, hogy teljesen őszintén és minden sallangtól mentesen fognak kikerülni Belőled, lehet, hogy lesz, amit már végképp nem szeretnél, hogy más is tudja, így bent marad, és tovább dolgozik, lehet, hogy nem jó irányba. A naplódba viszont minden bekerülhet, azt csak Te látod, kijön, aminek ki kell jönnie. Shrek is azt mondta: jobb kint, mint bent… Ha rögtön nem is jön a megoldás, a tudatod már elkezdett dolgozni rajta, előbb-utóbb megtörténhet a lezárás, később bármikor vissza tudod olvasni, és ez nagyon sokat segíthet abban is, hogy lásd, mihez hogyan álltál hozzá, annak mi lett az eredménye, hogy sikerült megoldani a helyzetet, ma már sokkal jobban fog menni! 😊

És hogy ez hogyan segít a fogyókúrádban? Itt is pontosan így működnek a dolgok: megtörtént --> leírtad --> visszaolvasod --> tanulsz belőle.

És a következő napot, hetet már SOKKAL JOBBAN csinálod, mert nem csak tudod, mit csinálj, de azt is, hogy mit ne, hogyan ne! Meg fogod tudni, hogy vannak a buktatók, mi az, amit mindenképpen kerülj el, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Máris nyertél!

Na de miért kézzel, egy füzetbe…? Miért nem a Facebook-ra? Miért nem egy blogba? Ma már ez a divat, nem?

De. Viszont azt tényleg Te döntöd el, hogy mennyire engedsz be másokat az életednek ebbe a részletébe. Ha kiteszed, megosztod, mindenki látni, kommentelni fogja, amivel alapvetőképpen nincs nagy baj, még jól is jöhet. Annak, akinél az motivál, ha nagy a nyomás, csinálni kell, menni kell. De mi van, ha Te nem ilyen vagy…? Akkor jön a füzet+toll.


Mert ez egy eléggé intim, személyes dolog, szerintem. És ha mégsem úgy sikerül, ahogy egy hónappal ezelőtt megírtad, akkor sincs gond. Azt mondtad magadnak, lefogysz egy hónap alatt 6 kilót, de most csak 4,5 kiló sikerült. EZ NEM KUDARC! Máris fogytál, nem is keveset, biztos, hogy egy számmal kisebb nadrág kell. Mégis Rád tudnák olvasni, hogy de hát miért nem 6-ot??? És itt jön a kudarcélmény. Pedig Te tényleg MINDENT megtettél, és amit teljesítettél, nagyon klassz és dicséretes, szép eredmény! Akkor legyen is az! Tedd ki azt, hogy ebben a hónapban mit értél el, és mindenki dicsérni fog. Ahogy azt meg is érdemled!

A papír alapú naplódba pedig nem csak írhatsz, kerülhet bele egy olyan kép, ami nagyon megtetszett és ezért nagyon motivál. Tehetsz bele előtte-utána képet is magadról. Beteheted a már lejárt fitness bérleteidet, hidd el, ennél ösztönzőbb dolog nem nagyon van, mint amikor látod, már mennyit tettél az csodás alakodért!


Szeretnél egyet...? Vedd meg - mindössze 2.990,- Ft-ért! -, hogy már ma a saját naplódat vezethesd!

1 view0 comments